marți, 25 septembrie 2012

Cum sa iti faci un post de radio online pe internet gratuit (tutorial)

Tutorial, post de radio online pe internet, shoutcast.

- ai nevoie de:
Sam Broadcaster (se mai numeste si sambc)
Download Versiunea 4.3.6 Aici
Shoutcast Server (se mai numeste si shoutcast dnas)
Download Versiunea 1.9.8 Aici

Instalare:

- se instaleaza Sam Broadcaster, cu modul firebird (in momentul instalarii, vei ajunge la o fereastra si v-a trebui sa selectezi modul firebird, sa fie si el instalat).
- se instaleaza Shoutcast Server, un plugin de baza pentru ca radio-ul tau sa ruleze pe internet (in shoutcast),
Atentie: de preferat in momentul instalarii plugin-ului sa nu biferi modul console, v-a face ca folosirea software-ului sa fie mai dificila.
- o data finalizate ambele instalari, intri in directorul unde e instalat shoutcast dnas, si deschizi sc-serv.exe
apoi click pe Edit Config, dupa care se v-a deschide un fisier cfg, si vei fi avertizat ca orice schimbare pe care o vei face in acel cfg, v-a necesita restartarea executabilului. Cauti in config respectiv, linia password=changeme, si modifici changeme cu o parola, dupa care salvezi documentul si restartezi executabilul.

- dupa care deschizi sam broadcaster (sambc.exe) dupa care v-a trebui sa alegi un director de muzica, fisiere mp3, sau mpeg (daca le bifezi pe ambele) astepti putin sa adauge fisierele audio la "media library"
dupa care se v-a deschide o fereastra mare. ve-i da click la Desktop B iar la Encoders click pe semnul + si acolo preferabil sa alegi Legacy Mp3 (Acm Codec) si dai ok, dupa care reglezi setarile audio, bitrate (recomand 256 Stereo Abr de la mpeg layer) dupa care te duci la server details si la Adress unde scrie "localhost" inlocuiesti cu IP-ul tau (care ar fi bine sa fie unul fix) la server port lasi 8000 ca e mai bine, la password treci parola din configul shoutcast-ului cea pe care ai schimbat-o mai sus, la station name alegi numele statiei tale radio la genre, alegi genul de muzica, dupa care bifezi "List on public station listing (recommended) si Enabled title streaming (daca vrei ca titlurile melodiilor cantate la radio sa apara ascultatorilor, iar in spatiul de mai jos v-a trebui sa completezi tu titlul melodiei cantate, de fiecare data cand aceasta se schimba, preferabil inainte sa se schimbe ca altfel nu apare), in final apesi ok, si mergi in sus, la Statistic Relays click pe + si alegi Shoutcast statistic relay si dai ok si acolo, apoi completezi acolo cu ip-ul tau, si portul introdus mai jos si parola respectiva (introdusa in configul shoutcast server, si la encoders).
Obervatie, daca m-ai sus ai intampinat o eroare la incercarea de adaugare a Ip-ului tau in Encoders, e din cauza asta, dupa ce setezi tot aici asa, te poti intoarce sus la encoders dai config, si la server details, la address, poti pune ip-ul tau.
- dupa care statia ta radio e gata ramane doar sa deschizi ambele programe (Sam Broadcaster, si Shoutcast Server) si sa pornesti radioul din Sam Broadcaster, Desktop B la Encouters.
- apoi o data pornita statia radio, poti pune o melodie sa cante, si te duci la adresa http://aici scrii ip-ul tau:8000 daca ai lasat asa portul si dai enter, si acolo este statia ta de radio, dai la listen si vei downloada listen.pls pe care il vei putea deschide cu nulsoft winamp sau windows media player.

- daca intampini vreo problema, contacteaza-ma aici!
Succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu